Vartovanie
Tak ako po iné roky, aj v tomto roku sme si nahlásili Vartu na viniciach na Starej hore. Voľný termín bol 20. januára 2012 v piatok. Počasie nám moc neprialo – bolo napršané, i keď bolo tam hore objednaných najmenej 20 cm snehu...ale aspoň nebola taká veľká zima a nemrzli sme.
Prvú obchôdzku sme urobili ešte po svetle. Prešli sme z jedného konca na druhý a zmapovali sme prítomných ľudí. Po tejto „náročnej“ úlohe prišla tradičná degustácia v našej pivnici. Koštovalo sa z každého suda. I keď bolo všetko víno dobré, do izbičky sme si na pitie vybrali „ryzlinček“. V hajlochu bolo teplo, bolo čo piť, ale čo budeme jesť? A v tom sme dostali chuť na pečené zemiaky. My to robíme tak: na horúce kachle poukladáme rovnaké zemiaky so šupkami a prikryjeme ich plechovicou. V nej sa viacej drží teplo a parí sa cez urobené otvory na vrchu plechovky. Jednoduché, ale účinné. Po určitej dobe treba zemiaky 2-3 krát otočiť, aby moc neprihoreli. Keď sú zemiaky hotové, poošúpajú sa, nakrájajú a osolia sa. My si dávame na ne aj maslo a keď sa minie maslo, tak si dávame domácu slaninku. Samé nebíčko v papuľke. A keď sa zaleje dobrým vínkom, chcem vartovať každý týždeň.
Po jedle sme si išli von vyfúknuť. Bol čas na druhú obchôdzku. Pri tejto sme kontrolovali uzamknuté hajlochy a písali sme dátum varty na dvere. Všetko prebehlo tentoraz v poriadku. Nočný pohľad na vysvietenú Žitavskú dolinu tiež stál za zo. Pred polnocou sa aj obloha vyjasnila a vysvietená nebola už len dolina, ale aj nebo.
Po tretej obchôdzke sme vartovanie ukončili a neskoro v noci sme sa vrátili domov. Občianska povinnosť sa splnila a zas sa tešíme na ďalšiu vartu na Starej hore v Mani.
Viac...
Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43