Somárik - skvelý priateľ človeka (2. časť)
Predchádzajúci článok o somárikoch sme končili slovami, že pre somárika je prirodzené, že si ľudí obľúbi. Platí to aj opačne. Somárik je zviera, ktoré nevyžaduje mimoriadnu starostlivosť, je jednoduché s ním pracovať a veľmi ľahké dať mu svoje srdce. Tu je uvedených niekoľko ďalších faktov, ktoré by vás mohli zaujímať.
Vo Svätom písme sa somárik spomína asi stokrát. V starom zákone sa Boh rozhodol prehovoriť prostredníctvom somárika, ktorý Balaamovi vyhovoril jeho nerozumné spôsoby. V Novom zákone Kristus vstúpil do Jeruzalemu na chrbte somárika. Legenda hovorí, že kríž na chrbte somárika vznikol ako tieň kríža, na ktorom bol ukrižovaný Kristus. Kedysi ľudia verili, že srsť z tohto kríža zavesená na krku dieťaťa ho ochráni. Ďalšia legenda hovorí, že kríž na chrbte získal somárik vďaka starostlivosti o malého Ježiška a prúžky na nohách tak, že kráčal po palmových listoch, ktoré ľudia položili na cestu, aby sa somárikovi šlo ľahšie s Ježišom na chrbte.
Pretože somárikovia pochádzajú z drsného prostredia, neutečú v panike pred nebezpečenstvom. Útek bez výstrahy by priviedol somárikov do ďalšieho nebezpečenstva. Somárikovia stŕpnu, keď sa zľaknú, alebo utečú na krátku vzdialenosť a vzápätí sa zastavia, aby zistili, čo ich vystrašilo. Tento inštinkt súvisí s výdržou a inteligenciou somárikov.
Spárením somárika so samičkou somárika vznikne ďalší somárik schopný reprodukcie. Párením samca somára a samice koňa (kobyly) vznikne mulica. Mul je zase potomkom po matke somárici a žrebcovi. Po matke má menší vzrast a preto sa príliš necení ako zviera pre prácu či pod sedlo.
Ešte pre zaujímavosť: mlieko somáric je údajne kvalitné a výživné. Pre obdivovateľov somárikov je to nepredstaviteľný fakt, ale mäso zo somárov sa dodnes konzumuje vo viacerých krajinách...
Krištof Kolumbus na svojej druhej plavbe do Nového sveta v r. 1495 priniesol somárikov na americký kontinent. Odtiaľ sa rozšírili do Južnej Ameriky. Somárikovia sú citliví na zmenu majiteľa. Nového majiteľa môžu všeličím prekvapiť.
Použitá literatúra a pramene:
www.oslici.lesklekoule.cz
Ďakujem pánovi Demešovi z Rodinnej farmy Mašekov mlyn za poskytnuté informácie o somárikoch;
Fotografie vyhotovil Ľuboš Trubíni na Rodinnej farme Mašekov mlyn vo Vrábľoch;
Súvisiace články:
© Soňa Trubíniová 04. september 2010
Viac...
Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43