Starý koreň - mladá sila
S takýmto marketingovým heslom pútajú vyspelí vinári spoza západných hraníc pozornosť na vína dorobené v starých viniciach. Hlboko zakorenený vinič čerpá živiny z geologického podložia, typického a jedinečného pre pestovateľskú oblasť. Dokáže sa vyrovnať s vlahovým deficitom. K tomu prislúchajúca pôda, poloha vinice, mikroklíma, odroda a spôsob tradičného obrábania vytvárajú auteničnosť (pôvodnosť) vín vo svete označovanú ako terroir /“teroa“/. Veľa našich viníc je opustených. Tie obrábané sú staré 25 – 30 i viac rokov, no aj tieto staré vinice sa dajú udržať v dobrom kondičnom stave a rodivosti.
Kmeň viniča, prípadne jeho ramená sú najviac zaťažené mechanickým poškodením pri reze, čistení kmeňa, prelamovaní, ako i zimnými mrazmi. Rezné rany pri štepení, strihaní, rany po vylamovaní letorastov sú miestami pre vstup chorôb dreva. Tie sa prejavujú jeho pomalým odumieraním, no niekedy aj náhlym zaschnutím uprostred vegetácie /infarktom/. Po vypílení starého dreva vidíme aká časť ostala živá – funkčná na transport vody a živín, vidíme odkiaľ sa odumieranie dreva začalo, čo bolo príčinou infekcie. Heslo „Starý koreň – mladá sila“ je aj spôsob, ako upozorniť vinohradníkov, že zmladzovanie – znižovanie podielu až odstraňovanie starého dreva ( kmeňov ), viniču prospieva a za vynaloženú námahu sa odmení väčšou a kvalitnejšou úrodou a dlhšou produkčnosťou /životnosťou/.
Najjednoduchšiu obnovu kmeňov majú vinohradníci praktizujúci strihanie s ponechaním mrazového čapíka. Z neho sa dá dopestovať nový kmeň, do zálohy aj dva a už o dva roky môžeme starý kmeň nahradiť novým. Rez je rozhodujúci pri formovaní tvaru, úrody, úrodnosti, životnosti viniča, jeho zdravotného stavu a celkovej kondície. Krátkym rezom môžeme vyprovokovať prebudenie spiacich očiek a pripraviť si letorast (ošetrením, vyviazaním), k náhrade „starej hlavy“. Čím nižšie na kmeni takýto vybehnutý letorast zachytíme, tým lepšie. Letorasty vyrastené tesne nad miestom štepenia sú ten najlepší prípad.
Predlžovanie veku vinohradu má samozrejme aj veľký ekonomický význam a túto skutočnosť nemôžeme ignorovať ani vtedy, keď sa vinohradníctvu venujeme iba ako koníčku.
Viac...
Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43