Rakovina viniča
Baktériová nádorovitosť viniča (Agrobakterium tumefaciens) je choroba viniča, ktorá sa vyskytuje takmer všade, kde sa vinič pestuje. Pôvodcom choroby je polyfág s mnohými hostiteľmi. Na koreňoch i na nadzemnej časti viniča vznikajú nádory a to v mieste štepenia, poranenia pri obrábaní alebo poškodenia hmyzom. Parazit preniká do rany a vylučuje látky, ktoré dráždia pletivá k patologickému deleniu buniek, vznikajú nádory. Zo začiatku je povrch nádorov hladký, svetlo žltý, šťavnatý a hubovito mäkký. Neskôr je povrch nerovnomerný a hrbolatý. Nádory hnednú, na ich povrchu sa vytvára korkovité pletivo, ktoré tvrdne. Listy napadnutého viniča žltnú. Na jeseň nádory zaschýnajú, v zime odumierajú a rozpadávajú sa. V nasledujúcom roku sa tvoria nádory na okrajoch nádorov z predchádzajúceho roka. Najnáchylnejšie sú mladé korene od 1 do 5 rokov. Napadnutý vinič treba vykopať a spáliť. Pri chemickej ochrane sa odporúča použiť aspoň jeden postrek viniča v roku prípravkom Folpan 80 WDG proti perenospore, ktorý má vedľajšie účinky na potláčanie hubových chorôb dreva viniča.
Použitá literatúra a pramene:
BARTOŠ a kol. Ochrana rostlín, Praha 1968.
Viac...
Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43