Ovčí syr aj na hornom Požitaví
Na horné Požitavie sa vracia v minulosti osvedčený chov oviec. Po kravách spásali pasienky kozy a ovce drobných chovateľov pod dohľadom skúseného baču. V druhej polovici 20. storočia sa drobný chov oviec a kôz z našich dedín vytratil.Skúsený poľnohospodár vie, že chov oviec aj v súčasnosti môže mať uplatnenie. Takto rozmýšľali aj vedúci pracovníci Národného žrebčína v Topoľčiankach, kde sa okrem známeho chovu koní, venujú aj hovädziemu dobytku a v posledných rokoch začali aj s chovom oviec. Stádo v počte 215 kusov je neveľké, ale prináša osoh. Svoje ustajnenie našli na poľnohospodárskom dvore na Žikave, kde na podhorských pasienkoch vidieť baču s ovečkami. A bača je to skúsený, Karol Kozaňák pochádza z Oravy a má viacročnú prax. Pomáha mu jeho manželka a jeden pomocník. Práce majú dosť, veď v sezóne nadoja denne 120 litrov mlieka, v lete je to samozrejme menej. Na jar mali aj 300 prírastkov, ktoré predali väčšinou do Talianska.
Špecializujú sa na výrobu ovčieho syra, ale vyrábajú aj parenice, uzlíky, nite. Výrobky robia udené i neudené. Čerstvé výrobky predávajú denne od 7,00 do 15,30 hod. priamo na poľnohospodárskom dvore na Žikave (pri vážnici).
Zatiaľ chýba koliba, ale pri úspešnom chove oviec bude neskoršie možno aj tradičná koliba s možnosťou posedenia pre návštevníkov.
Viac...
Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43