header
Dnes je nedela 24. november 2024
 

Gastroturizmus na Požitaví - odporúčame reštauráciu Podháj I.

Skupina autorov internetového portálu ZITAVA.SK postupne mapuje reštauračné a ubytovacie zariadenia (okrem ubytovania v súkromí) na Požitaví. Toto mapovanie bude slúžiť pre pripravovanú Turisticko-informačnú kanceláriu Požitavia, ktorú otvárame v novembri 2010 v meste Vráble. 

Prinášame vám, vybrané podľa našich kritérií, tri reštaurácie, ktoré sa na Požitaví oplatí navštíviť. Na základe našich skúseností kvalitných reštaurácii, žiaľ, nie je veľa v našej požitavskej doline. Veríme však, že sa situácia bude postupne zlepšovať. Kritériom dobrej reštaurácie, podľa spomínaných autorov portálu, je čerstvé a chutné jedlo, ochotný a milý personál, čistota interiéru a okolia, jedinečnosť reštaurácie a ponuka tradičných jedál. Naše hodnotenie vychádza aj z viacerých odporúčaní od našich známych, priateľov. Každú reštauráciu sme navštívili minimálne trikrát v určitom rozmedzí.
Tri najkvalitnejšie reštaurácie sme sa rozhodli spropagovať na našom portáli, veď medzi turistické atrakcie na Požitaví patrí aj gastroturizmus. Zároveň ich odporúčame navštíviť návštevníkom Požitavia.
Na reštauráciu vo Veľkých Lovciach sme pred časom dostali niekoľko pozitívnych odporúčaní. Tak sme sa vybrali v rámci mapovania reštaurácii na dolnom Požitaví aj do reštaurácie Podháj vo Veľkých Lovciach. Veľké Lovce sú známe aj vďaka ľudovému domu bývania, o ktorom sme priniesli pred pár rokmi článok. Je to malebná dedinka neďaleko Podhájskej, dediny známej svojim termálnym kúpaliskom.
Reštauráciu sme hravo našli vďaka vhodnému označeniu a navigácii. Rodinná reštaurácia bola založená v roku 2005, v roku 2007 vyhorela, a opäť bola otvorená v roku 2010. Má charakter poľovníckej reštaurácie. V ponuke nájdete špeciality z diviny ako divinové soté, srnčie ragu alebo vyprážaný jelení rezeň. Reštaurácia leží pri lese a majitelia okrem iného vybudovali svojpomocne náučné chodníky vedúce od reštaurácie na kúpalisko Podhájska (modrá značka, cca 3,5 km).
Momentálne pracujú na vybudovaní náučného chodníka až na Pozbu a pripravujú založenie občianskeho združenia na podporu výstavby náučných chodníkov. Návštevníkom personál podaruje mapku s vyznačenými turistickými chodníkmi a iné bulletiny.
Vráťme sa však k jedálnemu lístku. Mäsové jedlá sú pripravené najmä z miestnych surovín. Zaujímavosťou je kulinársky kalendár: okrem stálej ponuky, ktorá obsahuje napríklad halászlé (rybaciu polievku), kozí syr v slaninovom plášti, či chutné šomló halušky, si návštevník môže zgustnúť aj na sezónnych jedlách. V tomto roku ste si v septembri mohli pochutnať na jedlách z tekvice, október je mesiacom diviny a november sa nesie v znamení husacích a kačacích hodov.
V neposlednom rade je potrebné spomenúť ochotný a vždy usmiaty personál. Toto mnohým reštauráciám nielen na Požitaví chýba.

Otváracie hodiny:

Letná sezóna:
pondelok až nedeľa od 09:30 do 23:00
Kuchyňa: od 09:30 do 22:30

Zimná sezóna:
pondelok až nedeľa od 09:30 do 22:00
Kuchyňa: od 09:30 do 21:30

Mapa Veľkých Lo...
Halászlé
Halušky Šomló
Guláš z diviny
Privítanie maji...

Share
© Lucia Herdová 06. október 2010
Joomla SEO by MijoSEF

NOVINKA

 

Najčítanješie články

Najnovšie komentáre

  • Zdielam rovnaki nazor

    Viac...

    Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43
  • Môj partner a ja narazil sem strana a myslel som, môže tiež blog skontrolovaťto. Páči sa mi, čo ...

    Viac...

    Rudolf 29.08.2014 00:28
  • Čitateľ, ak máte skutočne záujem o informáciu, kontakt na mňa nájdete v sekcii o autoroch. Ja absolutne ...

    Viac...

    Ondrej Valach 26.08.2014 14:15
  • potom by to chcelo opravit tento clanok pretoze je zavádzajuci

    Viac...

    citatel 26.08.2014 06:58
  • to že hranicou je žitava je velmi zjednodušené tvrdenie...Včel ár patrí 100% k Pohronskému inovcu

    Viac...

    mišo 26.08.2014 05:12